Október 3-i évfordulóink
2011. október 03. írta: hudobny

Október 3-i évfordulóink

Ma 70 éves CHUBBY CHECKER

     Mi ez a tánc fiatalok? Emlékeztek-e még a twist-re? És a műfaj kitalálójára, a jó öreg Chubby Checkerre? Hát persze, hogy igen, hiszen neve aranybetűkkel szerepel a könnyűzene történetének lapjain. Talán ő maga sem gondolt ekkora sikerre, amikor Ernest Evans néven csikk-eltaposó mutatványával próbált betörni a nagyok közé. Miután a csikk-taposáshoz megfelelő zenét is szerzett, kitalálta a tornamutatványnak is beillő táncot, amely tornádóként vonult végig Amerikán, mindent és mindenkit lesöpörve a lábáról. Még a fiatalabb évjáratú páciensek sem nagyon tudtak hármat végigtáncolni a twist-számokból, bár e téren is születtek kivételes tehetségek. Egy twist-versenyen például az egyik induló egy álló óra hosszat tekergette és csavargatta magát... későbbi sorsáról nem tudtunk információt szerezni. Az 1960 és 1962 között tombolt twist-vihar - mint a viharok általában - amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is csitult. Szakértők szerint azért, mert nem volt elég tartalmas, amiben lehet valami. Nem múlt ki viszont Chubby Checker, akinek világsikerű dalai örökzöldek lettek, és ma is népszerűek, azzal a megszorítással persze, hogy a jelenkori hallgatóság többsége fotelben hallgatja. Még a lakodalmakban muzsikáló szalonzenekarok is csak néha mernek egyet-egyet játszani közülük, akkor is hanyatt esik tőle néhány kapatosabb ünneplő. Leszt tviszt? - Egen! - rekonstruálhatjuk a lagziban elhangzó párbeszédet, és már fel is csendül a Let's Twist Again című Chubby Checker-nóta, amely a műfaj legismertebb produktuma. Az ínyenc hozzáértők ma is százezerszámra vásárolják The Twist, Pony Time és a Fly című dalait tartalmazó lemezeit, nálunk is meg lehetne tölteni egy csarnokot rajongóival. A twist hazai népszerűsítéséből különben a Hungária együttes is alaposan kivette a részét. A Limbo Rock című számot különben szintén Chubby Checker jegyzi.

* * *

     - 60 éves JACK GRONDIN amerikai rockzenész, a .38 Special együttes volt tagja. A banda remek blues-rockot játszik, de ennél érdekesebb nevük eredete. Ez ugyanis egy pisztoly űrmérete: ilyet használtak a rendőrök, amikor a még alakulófélben lévő bandán rajtaütöttek, egy állampolgárnak gyanús lett ugyanis, hogy féltucat hosszú hajú, kétes kinézetű egyén gyülekezik a szomszéd garázsban, ahol éppen gyakoroltak a fiúk... Jack 1991-ben távozott a csapatból.
     - 50 éves ma ROBBIE JAYMES brit muzsikus, aki a Modern Romance együttesben zenélt olyan nagyszerű latinos számok közepette, mint az Everybody Salsa, a Best Years Of Our Lives és az Ay Ay Ay Ay Moosey.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr123273027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása