Szeptember 28-i évfordulóink
2011. szeptember 28. írta: hudobny

Szeptember 28-i évfordulóink

Ma lett 65 éves HELEN SHAPIRO angol énekesnő

     Az ötvenes évek végefelé, majd a hatvanas években a hölgyek számára viszonylag kevés babér termett a zenés iparban. Kivételek persze voltak, legyen elég Brenda Lee-re, Wanda Jacksonra, Connie Francisre, vagy az éppen ma ünneplő Helen Shapiróra utalni. A londoni születésű Helen mindössze 14 éves iskoláslány volt, amikor az érdeklődés középpontjába került. Énektanára az ötvenes évek végén ajánlotta be az EMI menedzserének, s nem hiába, mert hamarosan elkészült a Please Don't Treat Me Like A Child című nagysikerű dala. Ne bánj úgy velem, mint egy gyerekkel - énekelte, s a producerek meghallgatták a kérését, felnőttszámba vették, amely az uzsonnapénzére is jótékony hatást gyakorolt. Még csak 15 éves volt, amikor megszületett mindmáig leghíresebb dala, a Back To Happiness, azaz a Vissza a boldogsághoz. Ezt egyébként talán később kellett volna énekelnie, amikor a hamar jött dicsőség hamar véget is ért. 1964-ben került fel utoljára dala a slágerlistákra, mire nagykorú lett, ki is "öregedett". Pedig korához képest meglepően érett hangja, énekstílusa alkalmassá tette a rock and roll mellett a blues-éneklésre is, amelyhez kivált jobban illett volna idősebb kora. De hiába, sajnálatos módon keveset szerepelt az élvonalban. 1986-ban került reflektorfénybe ismét a neve, amikor albumot adott ki pályakezdésének negyedszázados évfordulójára.

* * *

     - 20 éve ezen a napon halt meg a dzsessz és a dzsessz-rock egyik legnagyobbja, a feledhetetlen trombitás MILES DAVIS. Nem csak trombitás volt ő persze, hanem tehetségek felnevelője, mondhatnánk hogy az egész modern dzsessz az ő köpönyegéből bújt elő. Emellett átlagban ötévente stílust váltott, vagy inkább hozott létre: így jutott el a boptól a cool dzsesszen, a hard-bopon, az avantgarde-on keresztül egészen a fúziós zenéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr993259092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása