Szeptember 23-i évfordulóink
2011. szeptember 23. írta: hudobny

Szeptember 23-i évfordulóink

Ma lenne 85 éves JOHN COLTRANE

     Minden idők egyik legjobb tenorszaxofonosának nagyon rövid élet adatott, sok más zenésztársához hasonlóan - mindössze negyvenegy évet élt. Nagyapja nevelte, aki prédikátor volt. John mindössze 13 éves korában vesztette el őt, majd nemsokára édesapját is, családja ettől kezdve csak édesanyjára korlátozódott. Klarinéttal kezdett és csakhamar rangos iskolák fogadták be, például a Grand Studios ösztöndíjasa volt előadóként és szerzőként is. Amikor a negyvenes-ötvenes évek fordulóján Dizzy Gillespie bandájába került, áttért a tenorszaxofonra. Az ötvenes években Johnny Hodges-szal, Jimmy Smith-szel majd Miles Davis-szel járta a világot. Az ötvenes évek végén Sonny Rollins-szal játszott együtt és a legkeresettebb hard bop-szaxofonos lett New Yorkban. 1967-ben halt meg májrák következtében, vasárnap vették fel a kórházba, és másnap reggel már halott volt. A hatvanas évektől egyre jobban elismerték zenei újításait és a legjobb kiadók versengtek érte. Bajos lenne a mintegy száz lemezéből a legjobbat kiemelni, azt viszont nem hallgathatjuk el, hogy Coltrane-től, nemcsak a dzsessz, hanem a blues és a rockzenészek is sokat merítettek, a Byrds együttes például az ő India című számát dolgozta fel Eight Miles High című nótájában. 1981-ben még Grammy-díjat kapott legjobb dzsessz-előadóként egy 1962-ben felvett európai koncertlemezéért, s 25 évvel halála után neki ítélték az életmű-Grammyt. Már éppen belépett volna szegény a tekintélyben megőszült dzsessz-muzsikusok közé, amikor a halál elszólította.

* * *

     - Az eurodance ismert csapata a Cascada együttes, amelynek énekesnője, NATALIE HORLER ma lett 30 éves. A csapat pár éve megkapta a Dance Music Award-ot, és az erre fogékonyak három dalát kedvelik igazán. Az egyik Miracle, amely francia listavezető volt, a másik az Everytime We Touch, amely pedig még az amerikai dance-lista legtetejét is megjárta. A harmadik a Truly, Madly, Deeply, amely a Savage Garden nagyszerű dalának feldolgozása. De attól még a Cascada változata is tetszhet.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr313247272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása