Szeptember 14-i évfordulóink
2011. szeptember 14. írta: hudobny

Szeptember 14-i évfordulóink

65 éves PETE AGNEW skót basszusgitáros, a Nazareth tagja

     A ködös Skócia mindig esős tájairól származik a biblikus nevet viselő csapat. Dan McCafferty, Darrel Sweet és Pete Agnew vélhetőleg csak véletlenül vette be Manny Charltont, akinek pedigréjére ugyan nem lehet panasz, de a napfényes Spanyolhonban látta meg a napvilágot. A kvartett rövid, ám rögös út után 1973-ban érkezett el a sikerhez, amikor megjelentették Razamanaz címet viselő albumukat. Azóta is szorgalmasan dolgoznak, pedig a kritika mindvégig gyanakodva, Deep Purple-epigon csapatként kezelte őket, a legenyhébb, amit kaptak az volt, hogy másodrendű, kiszámítható dalokat kérődznek fel, és csak tévedésből van sikerük. Még szerencse, hogy a közönség nem olvasta a szóbanforgó ítészek írásait, és megszerette a valóban nem túl eredeti, egyszerű, de őszinte csapatot. Ami a Deep Purple-stílus vádját illeti, valóban volt alapja, hiszen a Nazareth-et annak idején a produceri ambíciókat is dédelgető Roger Glover, a mélybíbor basszusgitárosa vette védőszárnyai alá. Ilyen protektorral pedig ugyebár nem lehet keringőt játszani...A Nazareth-et McCafferty magas, nyers hangja tette messziről felismerhetővé, legnagyobb sikerük a Hair Of The Dog és a Cher által is elénekelt Love Hurts volt. Hogy a közönség szeretetét kiérdemeljék, az eltelt két évtizedben megállás nélkül turnéztak, Kanadában, az Egyesült Államokban, Európában, sőt még a vasfüggöny leomlása előtt a szocialista táborban is. Ennek volt köszönhető talán, hogy nem csak kis hazánkban, de a nagy Szovjetunióban is kaphatóak voltak lemezeik, sőt a hetvenes években minden magára csak kicsit is adó szovjet rockrajongó kedvencei közé számítottak. Régi nagy sikereik színhelyére azóta is vissza-visszatérnek, így aki kíváncsi rájuk, jobban teszi, ha Kelet felé indul...

* * *

     - 30 éves ASHLEY ROBERTS amerikai énekesnő, aki a Pussycat Dolls nevű lánycsapatban csicsereg. A rendkívül csinos csajok jól érzik magukat, Busta Rhymes-szel előadott Don't Cha című daluk Angliában egészen a slágerlista legmagasabb csúcsára kapaszkodott pár éve, majd több helyen végzett az élen a Buttons. Hatalmas sikerük a Jai Ho!, amelyet az indiai A.R. Rahman-nal adnak elő.
     - 70 éve született ALEX ST CLAIR amerikai rockzenész, aki az Omen együttesben kezdte a zenélést 1959-ben, majd tagja volt Captain Beefheart, azaz Marhaszív Kapitány négytagú Magic Band nevű formációjának. Alex Snouffer - merthogy ez volt a valódi neve - öt éve hunyt el.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr73225459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása