Szeptember 13-i évfordulóink
2011. szeptember 13. írta: hudobny

Szeptember 13-i évfordulóink

Ma 70 éves DAVID CLAYTON-THOMAS kanadai rockzenész

Mai legfőbb ünnepeltünk Kanadában látta meg a napvilágot, de persze amerikai együttessel lett világhírű. Ezt az együttest Blood Sweat And Tears-nek hívták, a név - amint azt reméljük mindenki tudja - idézet Winston Churchill híres világháborús beszédéből. A banda tagjai úgy vélték, hogy az idézet összhangban áll a csapat rhythm and blues stílusával, bár egy valamiben egészen bizonyosan nem állta meg a helyét; sikereiket ugyanis minden vér, minden veríték, és pláne könnyek nélkül érték el. A banda - amelyhez David csak a második évben csatlakozott - a hatvanas évek végén jó hangulatú zenéjével keltett figyelmet, ám David megjelenése rendkívül jótékonyan hatott zenéjükre, a közreműködésével készült harmadik album már óriási siker lett, és a negyedik lemez társaságában ma sem hiányozhat a zeneértők gyűjteményéből. A sikerek csúcsán azonban David hűtlenül elhagyta társait, s mivel a túlzásokra hajlamos kritika kikiáltotta minden idők egyik legtehetségesebb rockénekesének, úgy hitte egyedül is megáll a lábán. De csalódnia kellett, hiába adott ki pár lemezt, nem gurított világraszólót. îgy azután vért izzadva, verejtékes munkával, könnyeit morzsolgatva visszakönyörögte magát a Blood Sweat And Tearsbe, ahová annál is szívesebben fogadták vissza, mert hozzá hasonlóan remek énekest nem találtak. De az együttesen már ő sem segített, a csapat szerencsecsillaga leáldozott. Sajnos már ebben az időszakban - 1992 decemberében - látogattak először hozzánk a fiúk, de így sem szerepeltek le, ezért meghívásukat megismételték, s a két évre rá nagysikerű koncertet adtak a Hajógyári szigeten az Eurowoodstock fesztiválon. Köztük volt David Clayton-Thomas is, aki lehet, hogy nem minden idők legnagyobb rockénekese, de hogy ott van a legjobbak között, az bizonyos.

* * *

     - BARD TORSTENSEN svéd rockzenész, basszusgitáros 50 esztendős ma. Ö rap-metálra szakosodott, és a Clawfinger együttes tagja. A banda nekünk is ismerős, játszottak a Szigeten, és lemezeik is kaphatóak nálunk.
     - DAVE MUSTAINE amerikai rockzenész, a Megadeth együttes tagja ma ünnepli 50. születésnapját. Alig látszik egy tízessel öregebbnek, tyúkmellű, torzonborz fickó, de a rockot értőn nyomatja, amint azt pár éve a budapesti koncerten is hallhatták a bátrabb rajongók.
     - TUPAC SHAKUR, a más néven 2Pac Shakur-ként jegyzett amerikai rapper, énekes és szerző 15 éve pontosan ezen a napon halt meg, ahogy arrafelé mondják csizmában: magyarán meggyilkolták. Shakurt Las Vegasban, egy Mike Tyson-meccsről hazafelé menet, menedzsere kocsijában lőtték szitává, társa néhány sérüléssel megúszta. Tupac Shakur a legjobb rapperek egyike volt, lemezeit óriási hírverés vette körül, szövegei csak úgy hemzsegtek az angolban is négybetűs (malac) szavaktól. Utolsó lemeze az All Eyez On Me, ennek egyik videójában fehér ruhában rappel a mennyországban. A megérzés jó volt: hamarosan személyesen is odakerült szegény.
     - 55 éves ma JONI SLEDGE amerikai soul-énekesnő, a hetvenes évek közepétől felfutott Sister Sledge együttes tagja. A Sledge-nővérek leghíresebb dala a We Are Family.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr703221994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása