Szeptember 9-i évfordulóink
2011. szeptember 09. írta: hudobny

Szeptember 9-i évfordulóink

70 éve született OTIS REDDING

     Vannak zenészek, akiket nem lehet megúnni, s minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ünnepeljük őket. Közéjük tartozik OTIS REDDING, a soul-zene egyik legszimpatikusabb előadója, koronázatlan királya. 1941-ben született, s megint csak sajnos posztumusz születésnapról van szó, hiszen 1967-ben repülőszerencsétlenség áldozata lett. Néhány héttel halála után robbant be a slágerlistákra a Sitting On The Dock Of Bay című dalával. Rendkívül visszafogott dal ez, amelyen valóban tanítani lehetne a soulzene jellegzetességeit: feszes, ugyanakkor lírai. Redding halála évében még részt vett a monterey-i popfesztiválon, s nagy valószínűséggel helye lett volna a woodstocki mezőnyben is. Bár kétségtelen, hogy a Dock Of Bay volt abszolút slágere, ne feledkezzünk el a Loving You Too Long és a These Arms Of Mine című dalairól sem.

* * *

     - 70 éve született LES BRAID angol basszusgitáros, a Swinging Blue Jeans együttes egykori énekese. Talán sokan emlékeznek még a Hippy Hippy Shake, a You're No Good és sok más hasonló, rock and rollban gyökerező kitűnő dalukra. Les Braid 2005-ben hunyt el.
     - 65 éves lenne ma BRUCE PALMER amerikai rockzenész, a Buffalo Springfield basszerosa. Az egyik legeredetibb amerikai zenekar két szólógitárossal és három énekessel állt fel a ritmusszekció elé, és parádés fellépéseket produkáltak. Lemezeik is érdemesek arra, hogy őrizgessük őket, a nevüket viselő albumokon kívül ma is feltehetjük a lemezjátszóra - már akinek van még ilyen szerkentyűje - a Last Time Around-ot és a Rhinocerost is. Bruce 2004-ben hunyt el.
     - 65 éve született az angol TREVOR LESLIE OAKS-nak, aki a Showaddywaddy együttes gitárosa volt. A nyolctagú csapat célkitűzését már a névválasztás is kiválóan jellemzi, a hetvenes években az ötvenes évek rock and roll zenéjét felidézve arattak szép sikereket. A Hey Rock And Roll, a Sweet Little Rock'n'Roller vagy az Under The Moon Of Love című daluk még ma is fogyasztható, ha valaki ezt a műfajt szereti.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr843210293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása