Szeptember 7-i évfordulóink
2011. szeptember 07. írta: hudobny

Szeptember 7-i évfordulóink

75 éve született BUDDY HOLLY

Két ok is van, amiért ma erre a szemüveges, csupaideg, mozgékony fiatalemberre emlékezünk: éppen hetvenöt éve született és éppen ötvenöt éve kezdte pályafutását, amely összesen három évig tartott. Buddy Holly ugyanis 23 éves korában repülőgépszerencsétlenség áldozata lett. De három év alatt is aranybetűkkel írta be nevét a rock történetébe. Már első dala, a That'll Be Day - Az lesz majd a nap - nagy siker lett, s ugyanúgy rengeteg feldolgozást ért meg, mint a többi félszáz hátrahagyott nótája. Csak néhány dalcím és a feldolgozó neve: Not Fade Away = Rolling Stones; Oh, Boy = Wanda Jackson; Brown Eyed Handsome Man = Chuck Berry; Well Allright = Santana és Blind Faith. Ez is mutatja, hogy Buddy Holly szédületes karrier előtt állt, egészen kivételes tehetségét azonban már csak az égiek előtt bontakoztathatta ki. Dalainak kiadási jogát nagy rajongója, Paul McCartney szerezte meg, így az ő egyébként sem sovány zsebe duzzad néhány centtel, valahányszor felcsendül a Peggy Sue, a That'll Be Day, az Oh Boy, az It Doesn't Matter Anymore vagy a Maybe Baby.

60 éves CHRISSIE HYNDE

A pulikutyához hasonlatos frizurájú énekes- és gitárosnő pályáját zenekritikusként kezdte a New Musical Express című lapnál, de egy idő után megunta a sok rossz zenét hallgatni. Letette hát a tollat és gitárt ragadott helyette, de első próbálkozásai kudarcba fulladtak. A hetvenes évek végén társult egy törekvő posztpunk-zenekarral, és megalakították a The Pretenders együttest. Első sikerük a Kinks együttes Stop Your Sobbing című dalának feldolgozása volt, amelyet egy jól sikerült nagylemez követett. A Brass In Pocket című daluk (egyetlenként) még a brit listát is vezette, Amerikában legnagyobb sikerüket a Don't Get Me Wrong című dallal érték el. A Pretenders első felállását a sors üldözte: előbb a kábszeres gitáros halt meg, majd alighogy kerítettek a helyébe valakit, a basszusgitáros is beadta a kulcsot. Hynde kisasszony ekkor egy kis pihenőt tartott, majd néhány év múlva előállt a "második" Pretenders-szel. Ez már kisebb erővel nyomult, Chrissie Hynde legnagyobb sikerét például a UB 40 társaságában előadott régi Sonny And Cher-sláger, az I Got You Babe feldolgozásával aratta. Chrissie egyébként fura alak: gyermeke van a Kinks vezetőjétől, Ray Daviestől és egy időben Jim Kerr, a Simple Minds együttes énekes is férje volt (újabb gyerek), majd egy nála 14 évvel fiatalabb kolumbiai festőt vezetett az oltár elé. A menyecske különben harcos vegetáriánus, a szó szoros értelmében, hiszen néhány éve részt vett egy McDonald's étterem ellen intézett Molotov-koktélos támadásban.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr93207573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása