Szeptember 5-i évfordulóink
2011. szeptember 05. írta: hudobny

Szeptember 5-i évfordulóink

65 éves lenne FREDDIE MERCURY

A kiváló rockzenész iráni származású volt, s Freddie Bulsara néven látta meg a napvilágot a kelet-afrikai Zanzibárban. Szülei a fél világot bebarangolva az indiai Bombay érintésével jutottak el Londonba. Freddie így a ködös Albionban kezdhetett zenélni, a Queen együttes négy évtizede, 1971-ben alakult, s csakhamar nem várt sikert aratott. Egyik korai művük, We Are The Champion ugyanis 1973-ban a brit Munkáspárt himnuszává vált, így a Queen akarva-akaratlan belecsöppent a politikába is. Ha már így történt, nem volt min bánkódni, hiszen a Queen közismert lett, s nemsokára a világ leghíresebb zenekarai között emlegették. Köszönhetően annak, hogy a fiúk renkívül gondos stúdiómunkát végeztek, s igényes zenét játszottak. Jó példa erre 1975-ben megjelent Night At The Opera című albumuk, rajta a legnagyobb Queen-slágerrel, a Bohém rapszódiával. A Queen még dicsősége csúcsán, a nyolcvanas évek derekán eljutott hozzánk is, így a magyar rajongók is személyesen győződhettek meg Freddie Mercury sokszor extrém színpadi viselkedéséről. Érdekes dolog ez, hiszen nem egy szituációban szinte sütött róla szexuális beállítottsága, de az ő esetében valahogy ez azokat sem zavarta, akik különben viszolyognak a hasonló neműek iránt vonzalmat érző férfiaktól. Nagy szerepe lehetett ebben persze az is, hogy Freddie remek zenész és nagy showman volt. Bejelentése halálos betegségéről sokkolta a világot, de nem nagyon maradt idő filózni rajta, hogy AIDS-es, mert két napra rá már el is vitte a szörnyű kór. Ennek novemberben lesz pontosan 20 éve, de ma is tudja mindenki, ki volt Freddie Mercury.

* * *

     - DEAN FORD skót zenész 65 éve született, és hősünk a színvonalas és színvonaltalan slágert egyaránt gyártó Marmalade együttesben pengette a húrokat. Legnagyobb sikereit a hatvanas évek végén érte el a banda a Reflections Of My Life című számával és a Beatles Ob-la-di-ob-la-da című dalának átdolgozásával.
     - TERRY ELLIS amerikai énekesnő ma 45 éves. A funky és a pop elegyét játszó, 1988-ban alakult En Vogue női énekkvartett tagja. A csinos lányok oly sok viszály után megtörve nem, csak kicsit megfogyva ismét magukra találtak. A Masterpiece Theatre című lemez kedvező fogadtatása nyomán Best of-lemezt is piacra dobtak.
     - 65 éve született BUDDY MILES amerikai rockzenész, pontosabban dobos, aki Jimi Hendrix mellett is püfölhette a hangszerét, ami azért nem semmi. Ezt különben ő maga is élete legnagyobb dicsőségének tartotta, így bátran elhihetjük mi is. Pedig más egyébre is büszke lehetett, játszott például az Electric Flag együttesben, amelybe Mike Bloomfield szintén nagy gondossággal válogatta a tagokat. Buddy 2008-ban hunyt el.
     - 30 éves TOMMY PORTIMO finn rockzenész, a Sonata Arctica együttes tagja. A skandináv rockzene az utóbbi években nagyon népszerű, a szóban forgó finn csapat ugyan még nincs a csúcson, de közvetlenül a HIM, a Stratovarius, az Apocalyptica és a Nightwish után következnek. Többször jártak nálunk is, legjobb lemezüknek a Eplictica címűt mondják. Számaik közül pedig most mi a Black Sheep és a Wolf And Raven címűt említsük.
     - Ma 65 éves LOUDON WAINWRIGHT III amerikai énekes. Persze nem afféle királyi családról van szó: az első Wainwright biztosítási ügynök, a második újságíró volt, a harmadik pedig olyan dalokkal lett ismert, mint a Dead Skunk és az I Don't Think Your Wife Likes Me.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr143202985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása