Szeptember 4-i évfordulóink
2011. szeptember 04. írta: hudobny

Szeptember 4-i évfordulóink

30 éves BEYONCÉ KNOWLES amerikai popénekesnő

A csinos fekete hölgy a Destiny's Child együttes énekesnője volt. A három (korábban négy) lány sikert sikerre halmozott. Köszönhetően nem utolsósorban az ügyes menedzsernek is, aki "mellékállásban" Beyoncé édes papája. A legnagyobb siker a Survivor című album, amelyet a Say My Name című dallal alapoztak meg. Ehhez járult néhány amerikai zenei díj és Grammy, nem csoda, hogy felkapta őket a szórakoztatóiparhoz kapcsolódó összes szakma, a reklámipar után még a játékgyártók is lecsaptak rájuk, a csapat rajongói Destiny's Child babákkal is játszadozhattak, s a játékokhoz csúcstechnológia is járt: headset, mobiltelefon és palmtop, no és a babák persze énekelni is tudtak. Beyoncé újabban a filmezéssel is kacérkodik. Korábban már dalszerzőként szerepelt a neve a Charlie angyalai legújabb filmváltozatának stáblistáján, ám már a szereplők között is olvashatjuk a nevét; az Austin Powers harmadik részében, az Aranyszerszámban kapott figyelemre érdemes színészi feladatot. A filmben felhangzik egy szólódala is, a Work It Out, sőt, a csinos énekesnő Dangerously In love címmel szólólemezzel is jelentkezett. Crazy In Love című dala rögtön az első helyen nyitott a brit slágerlistán, ami ritkán fordul elő a legnagyobb sztárokkal is - Madonna a Hollywood című dallal csak második lett. A meglepő szólósikert aztán alaposan meglovagolta, azóta már több nagylemeze jelent meg, a legutolsó az idén, ennek 4, azaz Négy, vagyis Four a címe a címe, s azt jelzi, hogy ez a negyedik saját albuma. A Destiny's Child éppen 5 éve, 2006-ban szűnt meg, de kellemes emléket hagyott maga után, emlékezni fogunk rájuk.

* * *

     - Ma ünnepli 65. születésnapját RONALD LaPREAD amerikai rockzenész, a Commodores basszusgitárosa. Az amerikai csapat a legnagyobbak és a legsikeresebbek közé tartozik, s ahhoz képest, hogy csak azért alakultak, mert így könnyebben szedhettek fel lányokat, elég sokra vitték. (A nevet különben egy szótárból, véletlenszerű alapon választották.) A Fancy Dancer, a Machine Gun és a Three Times A Lady bombasiker volt. LaPread 1986-ban, nem sokkal Lionel Richie után mondott búcsút társainak, akik nélkülük is folytatták, igaz manapság már inkább csak válogatáslemezeket jelentetnek meg. Ronald azonban nagyon kedvelt ma is, gitárosként és énekesként több tucat lemezen hallhatjuk, Jennifer Lopeznek például öt lemezén közreműködött.
     - 60 éves lett MARTIN CHAMBERS brit rockzenész a sorsverte, de mégis sikeres és aktív Pretenders együttes tagja. A csapat egyik sikerdala az I'll Stand By You.
     - Ma 45 éves a francia BIRELI LAGRENE dzsessz-gitáros. Csodagyerekként indult, már 13 évesen ünnepelte a kritika Django Reinhardthoz hasonló stílusát. Ami nem is csoda, hiszen ő is cigány családból származik, s már négyévesen matchbox helyett gitárral játszott. A nyolcvanas évek közepén tett egy rövid kitérőt a rockosabb fúziós zene felé - ekkoriban Jaco Pastorius-szal készített felvételeket -, de a kilencvenes évekre megint a csöndesebb hardbop ragadta meg.
     - 20 éve halt meg egy autóbalesetben DOTTIE WEST amerikai country-énekesnő. Ö volt az első női Grammy-díjas country-énekesnő. Dottie különben fejlődőképes volt: a hatvanas években még magtagadta, hogy Kris Kristofferson társaságában elénekelje a "túl szexi" Help It Make It Through The Night című dalt, a szexuális forradalom csúcspontján viszont már alig valamit takaró, testhez simuló ruhácskákban lépett fel, és még a negyvenen jóval túl is bátran vetkőzött az Oui című lapnak.
     - Ma lett 65 éves GREG ELMORE, az amerikai Quicksilver Messenger Service együttes jeles képviselője. Legsikerültebb nagylemezük a Happy Trails, de a Solid Silver-t is meg lehet hallgatni egyszer.
     - A 45 éves WOLFGANG LENK német rockzenész, énekes, gitáros igazi kis herceg, hiszen a Prinzen névre keresztelt együttesben pengeti a húrokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr753194372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása