Szeptember 2-i évfordulóink
2011. szeptember 02. írta: hudobny

Szeptember 2-i évfordulóink

Ma 60 éves MIK KAMINSKI angol hegedűs, az ELO tagja

1972. április 16-án új együttes mutatkozott be a Fox and Greyhound Pub közönsége előtt az angliai Croydonban. Meglehetősen szokatlan látványt nyújtottak: a színpadon tizen álltak, illetve ültek: a "tisztességes" rockzenészek mellett hegedűsök, csellisták, kürtösök. A hangzás ugyan nem volt tökéletes, mert nem sikerült "összelőni" a vonósok és a gitárok hangját, de a koncert sikert aratott. Az Electric Light Orchestra pedig hamarosan a hetvenes évek legnépszerűbb együttesei közé küzdötte fel magát. Az együttes derékhada még a mérsékelten sikeres Move együttesben kezdett a rock és a klasszikus zene elegyítésének gondolatával foglalkozni, egészen pontosan nagylétszámú, akusztikus és elektronikus hangszereken szimfonikus rockot játszó csapatra gondoltak. Az álom beteljesülése két évet vett igénybe, ennyi ideig tartott, amíg a Move-ból létrejött az ELO - a közbeeső időben Move néven még két lemezt adtak ki, hogy előteremtsék a vállalkozáshoz szükséges pénzt. A megalakulást 1970-ben jelentették be, első albumuk 1971-ben jelent meg, de miként már szó volt róla, az élő bemutatkozás csak 1972-ben zajlott le. Az első három lemez kicsit experimentális, kicsit különleges volt a közönségnek. Feltűnést csak az elnyűhetetlen Roll Over Beethoven nagyzenekari feldolgozása keltett, illetve hogy az ELO című első album Amerikában No Answer címmel jelent meg. Történt ugyanis, hogy az ottani kiadó embere hiába hívta Londont, hogy megtudja, mi lesz az album címe, senki sem vette fel a kagylót. îgy hát cédulát hagyott az asztalán: Nincs válasz, azaz No Answer. Furcsa módon az ELO egy nagy bukással indult az igazi siker felé, tevékeny részt vállaltak ugyanis az Olivia Newton-John főszereplésével készült Xanadu című film zenéjének elkészítésében. A film megbukott, a zene viszont siker lett. A csapat 1986-ig létezett, bár egyre inkább Jeff Lynne egyszemélyes vállalkozásaként. A sikernek ugyanis ára volt: a hangzás egyre "poposabb", slágeresebb lett, kikoptak a vonósok. 1976-ban kirúgták a csellistákat, hírmondónak éppen hősünk, Mik Kaminski maradt, aki hivatalosan 1979-ig volt a csapat tagja. Végső soron nem panaszkodhat: ismeretlen hegedűsből lett jólszituált zenész, aki még a Bev Bevan dobos által 1991-ben életre hívott ELO - Part 2 együttesnek is tagja lett, majd saját zenekart szervezett magának.

* * *

   - 110 éve született PHIL NAPOLEON amerikai dzsessz-trombitás, aki a huszas évek elején a legmenőbbnek számított New York városában. Élete során szó szerint lemezek százai készültek vele. Öregedvén Miamiba költözött, ahol Napoleon's Retreat néven nyitott klubjában 1990-ben bekövetkezett haláláig időnként még maga is fellépett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr693194301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása