Augusztus 22-i évfordulóink
2011. augusztus 22. írta: hudobny

Augusztus 22-i évfordulóink

50 éves DEBBI PETERSON, a Bangles dobosa

A történet Vicki Petersonnal, Debbi nővérével kezdődik, aki egy csinos amerikai hölgyemény, s nem csak énekelni tud, de a gitáron is elég jól játszik. Gimnazista korában alapította első együttesét, s mivel dobos nem akadt az ismerősei között, dugipénzéből vett egy dobszerelést és mögé ültette hugicáját, mai ünnepeltünket, aki különben szintén gitározni szeretett volna, annak előtte még a dobverőhöz hasonló szerszám sem volt a kezében, ha csak nem fakanál. Újsághirdetés útján toboroztak még két lányt, és máris együtt volt a Supersonic Bangs. Merthogy ez volt a Bangles eredeti neve, csakhogy egy udvariatlan New York-i fiúcsapat ugyanezt a nevet választotta magának. A lányok pedig - hiába, férfiuralom - módosí tottak Bangles-re. Hangzásban ideáljuk a Yardbirds volt, a Fairport Convention vokáljával - és néha sikerült is ehhez közel kerülniük. 1986-ban jelent meg első igazi albumuk, rajta a szupersiker Manic Monday című dallal. A dalt különben Prince írta, álnéven, de a kegyes csalást csak akkor leplezték le, amikor a szám már vezette a listát. A csapat másik nagy dobása a blőd Walk Like An Egyptian volt, szintén 1986-ból. Utolsó fellángolásuk 1988-ban a gyönyörű, és azóta több feldolgozást is megért Eternal Flame, majd következett a válás. Már az is csoda volt, hogy ennyi nő ilyen sokáig kibírta együtt, de nyolc év után elszakadt a cérna: a szólógitáros Susanna Hoffs kilépett és viszonylag sikertelen szólókarriert kezdett. És már azt hittük, hogy a Bangles-ből nem marad csak egy szép emlék, amikor pár éve ismét összeálltak a csajok, lett új album, turné, és egy siker, a Get The Girl, az Austin Powers-film betétdala.
 

* * *

     - A múlt héten Doug Fieger kapcsán  már  szóba  került  a  The  Knack együttes,  és  leghíresebb daluk,  a My Sharona.  Most azonban egy szomorú apropó kapcsán megint elő kell hozni,  mert 5 éve ilyenkor hunyt el  BRUCE GARY, a banda dobosa.

     - Ma 50 éves JAY és MICHAEL ASHTON.  Az amerikai ikerpár a Gene Loves Jezebel együttes alapítója, a banda pedig afféle underground nevezetesség, legjobb helyezésük egy 68. hely volt Jealous című dalukkal.

     - ROLAND ORZABAL,  az angol Tears For Fears együttes gitárosa  ma  50 esztendős.  A  banda  Songs  From The Big Chair című albumával robbantott, majd a Sowing The Seeeds Of Love című számával hódított.  Everybody  Wants To  Rule The World című daluk annak idején az afrikai segélyprogramok jelképe volt.

     -  GARY WITHEM amerikai popzenész,  billentyűs ma 65 éves. Együttesét két dal erejéig őrzi a rocktörténelem: a  Young Girl listvezető volt, de a Lady Willpower is előkelő helyezést ért el világszerte.  A banda nevét  is elárulhatjuk: Gary Puckett and The Union Gap.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr953169875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása