Augusztus 4-i évfordulóink
2011. augusztus 03. írta: hudobny

Augusztus 4-i évfordulóink

75 éve született ELSBERRY HOBBS amerikai énekes, a Drifters tagja

Egész pontosan azt kellene mondanunk, hogy mások között ő is énekelt a Driftersben, hisz az együttes történetében jószerivel csak a név állandó, a tagok mindig cserélődtek. A történet 1953-ban kezdődött, amikor az Atlantic lemezcég szerződtette a Dominoes együttes énekesét, Clyde McPhatter pedig néhány barátját kérte fel kísérőnek: így jött létre a Drifters. Debütáló Money Honey című felvételük 11 hétig vezette a rhythm and blues- listát, McPhatter jellegzetes tenorja olyan számokat vitt az első tíz közé, mint a Such A Night, a Lucille, vagy a White Christmas egyedi feldolgozása, de aztán behívták katonának, leszerelése után pedig szólópályára lépett. A maradék Drifters egy ideig új és új szólistákkal vegetált, mígnem a menedzser szélnek eresztette őket, és egy teljesen új brigádot szerződtetett, élén Ben E. Kinggel. (Ennek az "aranycsapatnak" volt tagja Elsberry Hobbs is.) A választás szerencsésnek bizonyult, a dalaikat író Leiber-Stoller páros pedig csak ontotta a slágereket. A There Goes My Baby volt az első Number One sláger, amit követett a Save The Last Dance For Me, a Sweets For My Sweet, az Under The Boardwalk. A csapatnak azonban nagy volt a "fogyasztása": előbb King vált ki, és kezdett szólókarriert, a helyére került Rudy Lewis pár év múlva meghalt, őt Johnnie Moore pótolta, sőt, egy ideig női vokállal is összevonták őket. A hatvanas évek beathulláma aztán őket is hátrébb sodorta, de a hetvenes évek elején visszakapaszkodtak, főként Angliában lettek ismét sikeresek olyan, az ötvenes éveket idéző számokkal, mint a Kissin' In The Back Row Of The Movies vagy a Down On The Beach Tonight. A csapat azóta is aktív, főként mulatókban, nosztalgiakoncerteken lépnek fel, de Elsberry már nem tarthat velük, 1996-ban elhunyt szegény.
 

* * *

     - LOUIS ARMSTRONG egy igazi kortalan művész, pedig már 1971-ben meghalt. Satchmo, az Aranytrombitás s még ki tudja, hány állandó jelző tapadt rá, 110 éve, 1901. augusztus 4-én született ezen a napon. Valamennyi dalát, lemezét lehetetlen felsorolni, hiszen a dzsessz, a blues, a musical, a popzene, sőt a country terén is megállta a helyét. A Hello Dolly egyik klasszikus darabja volt, s felejthetetlen kettősöket énekelt Ella Fitzgeralddal. Magyarországon is fellépett, s megtöltötték a nézők az egész Népstadiont.
     - A 45 éves ANDY HENDERSON egy dobos, és az Echobelly nevű zenekarban püfölte a bőröket. A banda 1995-ben villant egyet, Great Things című számuk még a listákra is felkerült.
     - 5 éve, 2006. augusztus 4-én hunyt el az amerikai JOHN LOCKE billentyűs, aki pályafutásának legfényesebb éveiben a progresszív dzsessz-rockot játszó Spirit együttes tagja volt. A banda számtalan tagcserét, újjáalakulást élt meg, de mindvégig egyéni hangon szólt. A Spirit 1968-ban alakult, és az akkor divatos pszichedelikus zenét játszotta, muzsikájában keveredett a blues, a dzsessz, a folk és a heavy metal. Sajnos azonban a Spirit anyagilag egyáltalán nem aratott olyan sikereket, mint erkölcsileg, főként ez volt a hetvenes évektől mindennapossá vált tagcserék fő oka. Locke 1983- ban egy rövid ideig a Nazareth együttest is kisegítette.
     - MARQUES "BATMAN" HOUSTON amerikai popénekes a 30. születésnapját ünnepli és az Immature együttes tagja. The Journey című lemezük érdemes a figyelmünkre, de azért vérmes reményeink ne legyenek.
     - YOLANDA "YO-YO" WHITTAKER amerikai énekes 40 éves lett ma, a rhythm and blues kategóriában jegyzik, bár nem túl előkelő helyen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr753123668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása