Június 21-i évfordulóink
2011. június 21. írta: hudobny

Június 21-i évfordulóink

                            Ma, június 21-én 60 éves NILS LOFGREN
Az amerikai énekes, gitáros, zongorista és zeneszerző chicagói születésű, de szüleivel együtt odébbállt a blues fővárosából - nyilván nemcsak emiatt nem lett belőle blues-zenész. Az is valószínű, hogy folkos beütésű zenéjére jótékony hatással volt Neil Young is, akinek Crazy Horse nevű együttesében húzta az igát. Turnézott is egy ideig Younggal, azután továbblépett a sikeres szólókarrier reményében. Az első lemeze - amely a nevét viselte - 1975-ben keletkezett. Sem ez, sem a következő nem hozott velőtrázó sikert. Később ismét Neil Younggal próbált szerencsét, majd Bruce Springsteennel és együttesével, az E-Street Banddel dolgozott, de turnézott Ringo Starral is.

                             60 éves ma, június 21-én ALAN SILSON
Az angol dobos a hetvenes években sok szép babért begyűjtő, ha nem is túlságosan magas színvonalú Smokie együttesnek volt a ritmusfelelőse. Az együttesben énekelt Chris Norman, aki a banda szekere mellett Suzie Quattro-ét is tolta. Nem szabad semmi rosszra gondolni, csak arról van szó, hogy az énekesnővel csináltak egy sikeres egymásba gabalyodós slágert, a Stumblin In címűt. A Smokie saját dalai közül az egyik legismertebb az I'll Met You At Midnight, de népszerű volt a Living Next Door To Alice is. (Ez utóbbi pár éve nem éppen szalonképes formában, Who The F... Is Alice címmel kelt új életre).

     - Ma ünnepli 50. szülinapját KIP WINGER amerikai gitáros, aki régebben Alice Cooper mellett pengetett, majd Winger néven saját zenekart alapított, s olyan színvonalas számokkal bizonyította kivételes képességeit, mint a Miles Away és a Headed For The Heartache. Mivel remekül gitározik, egyedül is megállja a helyét, ráadásul akusztikus gitáron játszik, ami igazi különlegesség ma már. Csakúgy mint szólólemeze, a Made By Hand.
     - 65 éves ma BRENDA HOLLOWAY amerikai soul-énekesnő, akinek szívhez szóló Every Little Bit Hurts és When I'm Gone című balladája hatalmas siker volt a hatvanas évek közepén. Az ő szerzeménye és ő is énekelte először a You've Made So Very Happy című dalt, amely később a Blood Sweat And Tears védjegye lett.
     - 10 éve hunyt el JOHN LEE HOOKER amerikai blues-zenész, gitáros és énekes, legendás zseni. Neki köszönhetjük a Boom, Boom, a Dimples, a One Scotch, One Bourbon, One Beer, a Blues Before Sunrise, a Crawling Kingsnake és még ki tudja hány híres számot. Láthattuk koncertfilmjét, s szerepelt egy száma - a Boom, Boom - a reneszánszát élő Blues Brothers első filmjében is.
     - TRIXI DELGADO a Masterboy együttes énekesnője, és ma ünnepli 45. születésnapját. A csapat a Feel The Heat Of The Night és az is This Love című dalokkal szárnyalt.
    - Ma ünnepli szülinapját az 50 éves MANU CHAO. Ö egy spanyol származású francia zenész, a világzene nagy alakja. Híres Bongo Bong című számát pár éve nehéz volt elkerülnie bárkinek. Többen azt állítják, hogy június 26-án ünnepel, de ez bennünket ne zavarjon!
    - 35 éves ma MIKE EINZIGER amerikai rockzenész, az Incubus együttes gitárosa. A banda leghíresebb terméke a S.C.I.E.N.C.E. című lemez, amely olyan jó, hogy ma már szinte lehetetlen hozzájutni. pedig többször is kiadták.
    - 30 éves BRANDON FLOWERS amerikai rockzenész, aki a The Killers együttes tagja. A banda pár éve Brit Awards egyik győztese volt, ők lettek a legjobb nemzetközi banda, és nyert Sam's Town című nagylemezük is, amely kétszeres platina lett, és három hétig vezette a brit lemezlistát. Egész sok szám lett nagy siker róla, például a This River Is Wild és a Bones.

A fenti zenészekről képek és klipek találhatóak Facebook oldalunkon:

http://www.facebook.com/pages/Kalend%C3%A1rium-Press/219592424734041#!/pages/Kalend%C3%A1rium-Press/219592424734041?sk=wall

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr803001878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása