Ma, június 3-án lenne 85 éves ALLEN GINSBERG
2011. június 02. írta: hudobny

Ma, június 3-án lenne 85 éves ALLEN GINSBERG

Az amerikai költő ma lenne nyolcvanöt éves, és már közel másfél évtizede halott - 1997-ben távozott. A beatnemzedék költőjeként az egész világon ismert és igen kedvelt volt. Az is igaz azonban, hogy az Üvöltés és A leples bitang költőjének nyers szövegeit nem minden elme és gyomor tudta befogadni. Verseivel nagy számú közönség előtt lépett fel, és hallgatóival együtt szavalta-énekelte műveit. Ezek a versek tartalmilag és formailag eléggé szélsőséges alkotások, ami pedig élő produkcióit illeti, gyakran végződtek botránnyal, megesett, hogy rendőrök vezették el a pódiumról. Életében összesen negyven kötete jelent meg, de zenével is foglalkozott, lemeze is megjelent. Szívesen készíttetett magáról meztelen fényképet, nem egyszer kedvese társaságában - aki maga sem a gyengébb nemhez tartozott. Ginsberg bejárta az egész világot, eljutott hozzánk is, sokan emlékezhetnek közös fellépésére Hobóval. Magyarul több verse is olvasható, A leples bitangot és az Üvöltést Orbán Ottó és Eörsi István is lefordította - mindkettő zseniálisan. A hatvanas évek hippi-pápája májrákban halt meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr332952776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Béla | RÍMKEVERŐ 2011.06.03. 16:25:16

Nem afféle rusnyaféle vásári szájtáti, nem amolyan utcasarki semmire se kellőfélnótás tekergő – de maga a költő, a talányos, zöld köpenyes mutatványos, kék nadrágos csodatevő, maga a nagy rímkeverő került a semmiből elő –térült-fordult, kev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása