100 éve, 1911. május 18-án született BIG JOE TURNER amerikai blues-énekes
2011. május 17. írta: hudobny

100 éve, 1911. május 18-án született BIG JOE TURNER amerikai blues-énekes

 

A már több mint huszonöt éve halott kiváló muzsikus Kansas Cityben született, és már gyerekkorában klubokban énekelt. 15 évesen Pete Johnson zongoristával lépett fel, majd a húszas évek végén helyi együttesekkel kezdett turnézni, köztük Count Basie zenekarával.  1938-ban John Hammond hívására New Yorkba ment, és a Carnegie Hallban részt vett a Hammond által szervezett, "A spirituálétól a swingig" című koncerteken. Ezután zenész-
társaival megalakította a Boogie Woogie Boyst, amelynek nagy slágere lett a Roll 'Em Pete, s az együttes indította el a boogie woogie őrületet. Turner akkortájt számos nagysikerű blues- és boogie-slágerrel  jelentkezett,külön is említsük meg közülük a TV Mama, a Sweet Sixteen és a Flip, Flop And Fly című dalait, nem feledkezve el a Shake, Rattle And Roll  című számról sem,  amelyet a rock and  roll-láz  idején Bill Haley és Elvis Presley vitt sikerre. Turner különben a boogie-woogie mellett főleg blues-énekes volt, azon belül is az úgynevezett "shouting", azaz a kiabálós blues-stílus egyik legkiválóbb képviselője. Az ötvenes években többször járt Európában is. Big Joe Turner nemcsak remek muzsikus volt, de szimpatikus ember is, akik ismerték nemcsak tisztelték, de szerették is. Méltán  érdemelte ki az egyik albumának címéből vett Boss Of The Blues, azaz a Blues főnöke titulust, de rajongói kitüntették a "rock and roll nagyapja" címmel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr352912575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása