május 11-i évfordulóink
2011. május 10. írta: hudobny

május 11-i évfordulóink

     - Ma ünnepli 28. szülinapját HOLLY VALANCE, aki új-zélandi születésű ausztrál  színésznő és énekesnő. Az egykori fotómodell akkor robbant be a popvilágba, amikor a török Tarkan angolra fordított számát vele énekeltették el a producerek. És mivel a Kiss Kiss hatalmas siker lett,  folytatta, már két nagylemeze is van.

     - 123 éve született IRVING BERLIN orosz származású amerikai  zeneszerző, aki  minden kétséget kizáróan a XX. század egyik legsikeresebb komponistája volt - teljesítménye annál inkább figyelemreméltó, ha tekintetbe vesszük, hogy sosem tanult meg kottát olvasni, még kevésbé írni: egy számára készült speciális zongorán pöntyögött egy ujjal, dalait később külön zenei titkárság öntötte formába.
     - Folytassuk azonnal BOB MARLEY-vel, aki a karibi zenével lett világhírű. A jamaikai Marley, a reggae legnagyobb alakja 30 évvel ezelőtt halt meg, mindössze harminchat  éves korában, súlyos betegség - agytumor és tüdőrák - után. Igazi neve Robert Nesta volt, ezen felül énekelt, gitározott, dalokat írt. A politikába is beleártotta magát, mindig kiállt az emberek jogaiért, és emiatt nem valami sok megbecsülést kapott életében hazájától, pontosabban a hatóságoktól. Még jó, hogy halála után legalább elismerték  érdemeit, temetése például nemzeti esemény lett. Állandó kísérőzenekara volt a Wailers együttes. Szerzeményei közül hirtelenjében a No Woman No Cry, a Buffalo Soldier, a One Love, a Three Little Bird és a The Redemption Song jut az eszünkbe, de persze van még több is.
     - APACHE INDIAN brit énekes 1967-ben látta meg a napvilágot. Természetesen nem igazi indián, hanem sötétbőrű indiai, eredeti neve: Steven Vijay Kapur. Számaiban a reggae, a hip-hop és a hagyományos indiai zene elemeit kombinálja. No Reservations című albumáról a Boom-Shak-A-Lak lett sláger.
     - GREG DULLI amerikai rocker, az Afghan Whigs együttes énekese is ma ünnepel,  mégpedig sorozatban a 46-at. Az együttes 1994-ben alakult, nem minden előzmény nélkül, de a Gentlemen című nótával hívták fel a figyelmet magukra, amely a drogellenes mozga-lomhoz való csatlakozásra szólította fel az ifjakat. Dulli erőteljes hanggal megáldott kemény fickó, vélt igazáért akárkivel képes megverekedni. (Volt eset, hogy ezt biztonsági őrökkel is megtette, de nem ő nyert...) Az ének mellett gitározik is. Az igazságnak tartozunk azzal, hogy a kábítószerellenes hangulatú nótákat később ejtette.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzikalendar.blog.hu/api/trackback/id/tr762894565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása